Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
18.07.2018  

Nastopi pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak v Argentini, Urugvaju in Čilu

V nedeljo, 15. julija 2018, je imela v Teatru Colón, najpomembnejšem gledališču v Buenos Airesu, recital slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. Nastopila je z deli skladateljev Domenica Scarlattija, Ludwiga van Beethovna, Alojza Srebotnjaka in Frederica Chopina. Koncert je bil zelo dobro obiskan, slovensko umetnico je poslušalo več kot 2000 ljudi. Občinstvo je bilo navdušeno, z dolgim aplavzom in vzkliki pohval so omogočili še dva dodatka. Zaigrala je še Listza in Bacha.

Glasbena kritičarka Laura Ferrarini je po koncertu med drugim zapisala, da se Dubravka Tomšič s svojimi bogatimi izkušnjami sprehaja po najtežjih glasbenih odlomkih z navidezno lahkotnostjo. Njen slog je zelo natančen in na koncertu je bilo mogoče uživati v veličini klavirja, lepoti Beethovna in romantiki Chopina.

Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je bila rojena leta 1940 v Dubrovniku in je diplomirana na Juillard School of Music ter se kasneje šolana pri velikem Arthurju Rubinsteinu. V svoji bogati, 73. letni umetniški karieri, je nastopila skoraj na vseh svetovnih odrih, imela je več kot 5000 koncertov kot solistka ali z največjimi svetovnimi orkestri. Koncert v Colónu je bil njen prvi nastop v Latinski Ameriki.

Je častna članica Slovenske filharmonije in je med najbolj uspešnimi svetovnimi koncertnimi pianistkami 20. stoletja. V svoji bogati umetniški karieri je nastopila skoraj na vseh svetovnih odrih. Julija 2018 ji je predsednik Slovenije Borut Pahor podelil najvišje državno priznanje Zlati red za zasluge Republike Slovenije.

Dubravka Tomšič nadaljuje koncertno turnejo po Južni Ameriki v Urugvaju, kjer bo v četrtek, 19. julija v Montevideu kot solistka nastopila skupaj s Filharmoničnim orkestrom iz Montevidea v  osrednjem urugvajskem gledališču Teatru Solis v Montevideju, nato pa še 25. julija v Santiagu v Čilu, kjer bo  imela recital v Teatru Municipal, v sali Arrau. Ob tem je zanimivo, da je bil prav Claudio Arrau, velik čilenski pianist, prvi, ki je potem, ko jo je slišal igrati kot deklico, njenim staršem svetoval, da ji zaradi velikega talenta omogočijo šolanje v tujini. Pianista sta ostala v dobrih odnosih vse do Arrauove smrti leta 1991.

Koncerte je organiziralo Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu s pomočjo Kulturnega sklada Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije v sodelovanju s Slovensko kulturno akcijo ter s podporo Henrija Zupana, častnega konzula RS v Buenos Airesu in Pedra Corona Bozza, častnega konzula RS v Santiagu.