Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
11.05.2011  

Knjižni sejem v Buenos Airesu in predstavitev Eve Petrič

Od 20. 4. do 9. 5. 2011 je v Buenos Airesu potekal 37. mednarodni knjižni sejem. Sejem so spremljali različni kulturni dogodki, organizirali so kar 1570 aktivnosti, med njimi tudi mednarodni festival poezije, podpisovanje knjig različnih (uveljavljenih in manj uveljavljenih) avtorjev, branje literature, konference, okrogle mize, delavnice, nacionalnih dni literature posameznih držav … Gre za največji knjižni sejem na območju Latinske Amerike, ki se ga je letos udeležilo 1496 razstavljavcev in obiskalo rekordnih 1.250.000 obiskovalcev.

Sejma se je s prevodom svoje druge knjige »Una caja sin piel, flotando« (Škatla brez kože, lebdeča) udeležila tudi Eva Petrič. Avtorica je na stojnici založniške hiše Ediciones B podpisovala izvode svoje knjige in jo kasneje tudi predstavila širši publiki, VP Mencin pa je nagovoril vse prisotne.

Avtorica je knjigo predstavila tudi v Slovenski hiši (pod moderatorstvom dr. Katice Cukjati), študentom slovenskega lektorata v Buenos Airesu (pod vodstvom Mojce Jesenovec), na radiu v slovenski oddaji Okence v Slovenijo (voditelj Mirko Vasle) ter opravila razgovor z novinarko Silvino Friera, ki je dne 6. 5. 2011 objavila članek v časopisu Pagina12.

Poseben pomen slovenski zastopanosti pa gre pripisati tudi dejstvu, da je (ravno med sejmom) Ljubljana Buenos Airesu predala UNESCOv naslov Svetovna prestolnica knjige, kar je še dodatno prispevalo k teži dogodkov.