Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
01.07.2011  

Obeležitev 20. obletnice s proslavo v središču Buenos Airesa

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu je počastilo dvajseto obletnico samostojnosti s slovensko kulturno proslavo

 Foto Marko Vombergar

Ob dnevu državnosti je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu počastilo dvajseto obletnico samostojnosti s slovensko kulturno proslavo v središču mesta Buenos Aires. V vladni Casa de la Provincia de Buenos Aires se je zbralo okoli stodvajset gostov, med njimi predstavniki vlade, MZZ in prestolnice Buenos Aires, župan mesta San Martin in predstavniki mest Lomas de Zamora in Cordoba. Prireditvi v dvorani Astor Piazzolla sta prisostvovala častna konzula RS v provinci Buenos Aires, gospod Hernan Zupan, in v provinci Entre Rios, gospod Carlos Bizai. Med udeleženci prireditve so bili umetniki slovenskega rodu, ki ustvarjajo v Argentini, predstavniki slovenske krovne organizacije in društev, medijev, slovenski učitelji in učiteljice in drugi.

 Častni nagovor veleposlanika (Foto: Marko Vombergar)

 Podelitev priznanja ga. Pavlini Dobovšek (foto Marko Vombergar)

Po uvodnem pozdravu direktorja ustanove, gospoda Rodolfa Valente, je udeležence slovesne prireditve nagovoril veleposlanik Republike Slovenije v Argentini, gospod Tomaž Mencin, ki je poudaril proces in pomen državotvornega ustvarjanja Republike Slovenije, orisal njene uspehe v prvih desetletjih in predstavil poglede in obete v prihodnost. Ob tem se je pohvalil dobre odnose med državama in se zahvalil slovenski skupnosti za dejavnosti, ki tvorijo most med dvema narodoma.

VP Mencin je Pavlini Dobovšek podelil priznanje Urada Republike Slovenije za Slovence v Zamejstvu in po Svetu za njene zasluge kot soustanoviteljici, voditeljici in predsednica Zveze slovenskih mater in žena od leta 1966 do 2011, kot predsednici odbora staršev slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka in predsednica osnovnošolskega odbora, prav tako je pisala prispevke o dogajanju na Kosovu in političnem življenju v Sloveniji.

 Slovenska folklorna skupina iz Društva Slovenska Pristava (Foto Marko Vombergar)

V izbranem kulturnem programu slovenske skupnosti so sodelovali: plesna folklorna skupina iz društva Slovenske Pristave pod vodstvom Marcela Carte, Mešani pevski zbor San Justo, ki je pod taktirko Andrejke Vombergar Selan zapel nekaj slovenskih pesmi, Veronika Antonič z recitacijo avtorske pesmi Pesem domovini (v slovenskem in španskem jeziku) ter gledališka skupina Oder iz Carapachaya, ki je za to priložnost predstavila kratko komično igro “Vse najboljše, Slovenija!”. Program je povezovala Marjana Pirc.

Veronika Antonič "Pesem domovini" (foto Marko Vombergar)

Mešani pevski zbor San Justo (Foto Marko Vombergar)

Slovensko veleposlaništvo se je odločilo, da bo obeležitev tega izjemnega trenutka počastilo skupaj s Slovenci v Argentini in tistimi, ki so s Slovenijo tako ali drugače povezani ter jo še bolj približalo Argentincem. Ob cenjenih gostih slovenske skupnosti v Argentini in visokih predstavnikih argentinske države in lokalnih skupnosti je proslava potekala v prijetnem vzdušju slovenske kulture.

Izsek izdelkov otroškega ustvarjalnega natečaja "Čestitke otrok za 20. rojstni dan Slovenije" (foto Marko Vombergar)

 Gledališka predstava "Vse najboljše, Slovenija!", gledališka skupina Oder Slovenskega doma v Carapachayu (Foto Marko Vombergar)