Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
01.06.2016  

Mesec Slovenije v Buenos Airesu

Buenos Aires, 1. junij 2016 – Danes se v Buenos Airesu začenja "Mesec Slovenije", ki bo ob 25. obletnici neodvisnosti Slovenije in 200. obletnici Argentine obeležil zgodovinsko kulturno vez med obema državama. Zvrstila se bo široka paleta dogodkov; v ospredju bosta kulturna raznolikost in zeleni razvoj.

Ko se je Slovenija pred 25 leti osamosvojila, je bila Argentina prva južnoameriška država, ki jo je priznala. Vendar zgodovinska vez med državama sega bistveno dlje v preteklost. Kdo v Argentini ne pozna slovite tržnice Abasto ali nogometnega štadiona Bombonera, ki ju je oblikoval slovenski arhitekt Sulčič? Kdo ni hodil v šolo ali v službo s kakšnim Slovencem? Kdo ni slišal za slovenska društva, spoznal slovenskih smučarjev v Barilochah ali prebral kakšne knjige argentinskega avtorja s slovenskimi koreninami

Leta 2011 je Ljubljana Buenos Airesu predala naziv svetovne knjižne prestolnice. Letos sta obe državi ponovno združeni v pomembnem državnem prazniku, kulturo pa postavljata na prvo mesto kot katalizatorja nacionalne identitete in mednarodne vidnosti. Ljubljana, letošnja evropska zelena prestolnica, deli z Buenos Airesom hkrati zavezanost zelenemu razvoju.

"Mesec Slovenije v Buenos Airesu" sta soorganizirala Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu in mestna vlada Buenos Airesa, ob podpori številnih kulturnih institucij obeh držav. Otvoritev bo 9. junija ob 12. uri na trgu Plaza Vaticano ob prestižnem gledališču Teatro Colón. Minister za kulturo mesta Buenos Aires Darío Lopérfido in veleposlanica RS v Argentini Jadranka Šturm Kocjan bosta ob tej priložnosti otvorila razstavo "Čutim Slovenijo. Čutim 25", ki bo na ogled do 26. junija 2016.

Radio Nacional Clásica bo 13. junija ob 11. uri v enourni oddaji predstavil slovensko klasično glasbo in skladatelje, argentinski filmski center INCAA pa med 16. in 22. junijem vsak dan ob 20. uri praznoval "Dneve slovenskega filma". Otvoril jih bo film Izlet ob prisotnosti režiserja Nejca Gazvode. Na obisku iz Slovenije bo tudi Zavod BA, ki bo v najnovejšem argentinskem kulturnem centru Centro Cultural Kirchner v samem središču mesta 22. junija ob 20. uri predstavil multimedijsko plesno predstavo "Otelo - Shakespeare v tangu".

Vrhunec bo "Mesec Slovenije v Buenos Airesu" doživel s poulično proslavo "Buenos Aires praznuje Slovenijo" 25. junija 2016, na dan slovenske neodvisnosti. Med 11. in 17. uro se bodo na glavnem odru na Majski aveniji med predsedniško palačo in parlamentom predstavila številna slovenska društva in umetniki iz Argentine ter gosti iz Slovenije. Slovenija se bo predstavila tudi kulinarično in turistično. Najbolj vztrajni bodo lahko od polnoči dalje s praznovanjem nadaljevali na "Slovenski milongi" v znamenitem tango klubu Viruta de Solanas.

Program bosta zaokrožila Janez Dovč in Boštjan Gombač - Sounds of Slovenia, ki bosta 26. junija ob 17. uri v glavni buenosaireški kulturni dvorani Usina del Arte predstavila moderno interpretacijo slovenske tradicionalne popularne glasbe.

Facebook: #mesdeeslovenia

Kontakt: vba(at)gov.si