Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
21.06.2021  

COVID-19: uvedba novih omejitev za države na temno rdečem seznamu

Argentina, Čile, Paragvaj, Peru in Urugvaj se nahajajo na temno rdečem seznamu za Slovenijo. Objavljamo informacije glede uveljavite novih ukrepov za države, ki so na temno rdečem seznamu za Slovenijo (prvotna objava).

Na območju na temno rdečem seznamu:

 • je stopnja skupno prijavljenih primerov okužbe s SARS-CoV-2 v 14-dnevnem obdobju 500 ali več na 100.000 prebivalcev,
 • obstaja povečana pojavnost bolj nevarnih različic virusa SARS-CoV-2,
 • za območja ni na voljo dovolj informacij za oceno epidemiološke situacije ali
 • je število opravljenih testov na prisotnost SARS-CoV-2 v zadnjem tednu enako ali nižje od 300 na 100.000 prebivalcev.

Oseba, ki prihaja z območja na temno rdečem seznamu, mora ob vstopu v Slovenijo predložiti test PCR (ni možnosti predložitve testa HAG), ki ni starejši od 72 ur. Po vstopu v Slovenijo se napoti v karanteno na domu za deset dni. Osebi pa ni treba predložiti testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Test PCR je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Dokazilo o cepljenju države, s katero Slovenija nima sklenjenega sporazuma ali dogovora, mora vsebovati vsaj naslednje podatke: ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (DNI, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti cepiva (proizvajalec, serija oz. batch, št. odmerka, datum cepljenja) in podatke o ustanovi, ki je certifikat oziroma dokazilo izdala.

Odlok izrecno ne predpisuje, v kakšnem jeziku morajo biti napisana dokazila. Poleg dokazil v slovenščini so veljavna dokazila v jezikih narodnih manjšin (Italija, Madžarska) na dvojezičnih območjih in držav, ki jih priznavamo z medsebojnimi dogovori ali sporazumi (Madžarska, Srbija). V izogib morebitnim nejasnostim na meji zato predlagamo, da si tujci dokazila o cepljenju prevedejo v angleški ali nemški jezik. Do začetka uporabe EU digitalnega COVID potrdila mora biti dokazilo v papirni obliki.

Za vstop v Slovenijo brez karantene se priznava prejem naslednjih cepiv:

 • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer pred najmanj 7 dnevi,
 • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna pred najmanj 14 dnevi,
 • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca pred najmanj 21 dnevi,
 • odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag pred najmanj 14 dnevi,
 • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca pred najmanj 21 dnevi,
 • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology pred najmanj 14 dnevi,
 • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech pred najmanj 14 dnevi ali
 • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm pred najmanj 14 dnevi.

Potrdilo o prebolelosti se upošteva, če je bilo izdano v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je izdano v Turčiji.

Oseba lahko predloži dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Oseba lahko predloži dokazilo, da je prebolela bolezen COVID-19, in dokazilo, da je bila v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov cepljena z enim odmerkom cepiva iz 4. točke, pri čemer se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja.

Opozarjamo, da so v veljavi omejitve za nenujna potovanja, več informacij je na tukaj.

Vse informacije glede trenutno veljavnih ukrepih Slovenije glede prehajanja meja so na voljo tukaj.