Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
22.06.2016  

"Čutim Slovenijo. Čutim 25" na Plaza Vaticano v Buenos Airesu

Buenos Aires, 9. junij 2016 – Na trgu Plaza Vaticano pred slovitim gledališčem Teatro Colón sta minister za kulturo mesta Buenos Aires Darío Lopérfido in veleposlanica RS v Argentini Jadranka Šturm Kocjan častno otvorila "Mesec Slovenije v Buenos Airesu", s katerim Slovenija in Argentina obeležujeta 25. obletnico samostojnosti Slovenije in 200. obletnico Argentine. Ob prisotnosti argentinskih oblasti, predstavnikov slovenske skupnosti, diplomatskega zbora in kulturnih inštitucij sta otvorila razstavo "Čutim Slovenijo. Čutim 25".

 Foto: Marko Vombergar

Veleposlanica Šturm Kocjan je ob tem izpostavila pomen kulturih vezi med Slovenijo in Argentino ter poudarila, da je "Mesec Slovenije v BA" največji kulturni projekt med državama od neodvisnosti naše države. Razstavo je predstavila kot odraz Slovenije: butične, aktivne, zelene, predane trajnostnemu razvoju. Prav zato nosi naša prestolnica Ljubljana letos častni naziv zelene evropske prestolnice. Veleposlanica je publiko povabila na številne kulturne dogodke, ki se bodo odvijali v mesecu juniju: oddaji o slovenski klasični glasbi na nacionalnem radiju, dnevom slovenskega filma v Cine Gaumont Espacios INCAA, multimedijski plesni predstavi "Otelo – Shakespeare v tangu" in koncertu Sounds of Slovenia v zasedbi Janeza Dovča in Boštjana Gombača. Veliki finale bo poulična proslava Buenos Aires praznuje Slovenijo na sam dan državnosti 25. junija, ko se bodo na osrednji Majski aveniji predstavila slovenska društva in umetniki iz Argentine, s številnimi gosti iz Slovenije.

 Foto: Marko Vombergar

Minister za kulturo Buenos Airesa Darío Lopérfido je v otvoritvenem govoru pohvalil ustvarjalno moč slovenskih umetnikov in pomen kulture za prepoznavnost države po svetu. Izpostavil je, da sta tako Slovenija kot Argentina kulturna naroda in da je prav na področju kulture prihodnost sodelovanja med državama.

 Foto: Marko Vombergar

Razstava "Čutim Slovenijo. Čutim 25" bo na trgu Plaza Vaticano na ogled do 26. junija.

 Foto: Marko Vombergar