Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
28.07.2010  

Praznovanje 80. obletnice ustanovitve Slovenskega društva Triglav v Rosariu

V Rosariu je 25. julija 2010 potekala slovesnost ob 80. obletnici ustanovitve tamkajšnjega Slovenskega društva Triglav, ki je najstarejše slovensko društvo v Latinski Ameriki. Iz Veleposlaništva RS v Buenos Airesu se je slovesnosti udeležil začasni odpravnik poslov a.i. Igor Šef, ki je predsednici društva gospe Gracieli Kastelic podelil priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za pomemben prispevek društva pri ohranjanju slovenske narodne identitete, tradicije in jezika v Argentini.

Praznovanja obletnice v prostorih društva se je udeležilo med 200 in 250 članov in prijateljev društva. Člani folklorne skupine »Vesel slovenski duh« in otroške skupine »Mavrica« so pripravili kulturni program in zaplesali slovenske folklorne plese. Ob 80. letnici društva je zaživela tudi spletna stran društva www.triglavrosario.com.ar. Društvo izdaja tudi trimesečnik »Triglavske novice«

V okviru društva poteka pouk slovenskega jezika, ki ga vodi gospa Rosa A. Polh. Ob praznovanju 80. obletnice društva sta predsednica društva gospa Graciela Kastelic in prof. Rosa A. Polh odkrili spominsko ploščo sestri Štefaniji Jelenc(1914-2004) iz Kongregacije frančiškanskih šolskih sester v Mariboru, ki je poučevala slovenski jezik sprva na sedežu društva (1990-1992), kasneje pa do smrti v »Colegio Mayor Unicersitario«. Učilnica v društvu odslej nosi njeno ime.