Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
11.09.2014  

Uspešen projekt slovenskega podjetja Talum v Argentini

Slovenski proizvajalec aluminija Talum, ki se vse bolj uveljavlja na področju storitvenih dejavnosti, je v torek 26.8. 2014 v argentinskem Puerto Madrynu zaključil pomemben projekt. Preko hčerinske družbe je sodeloval pri okoli 4,5 milijona evrov vrednem poslu  gradnje tovarne rondelic (aluminijastih ploščic), ki jo je vodila ameriška korporacija Exal v provinci Chubut v  Argentini. Ameriški Exal je največji proizvajalec tub in doz (aerosolov) na svetu. Gre za aluminijaste ploščice, ki so narejene z najnovejšo tehnologijo. Te Exal izdeluje v drugi argentinski tovarni v Pilarju pri Buenos Airesu. Do posla je prišlo zaradi potreb po polizdelku, ki ga rabi tovarna v Pilarju in ga je Exal doslej moral uvažati v Argentino. Zaradi trgovinskih omejitev in uvoznih dajatev v Argentini, je uvoz v zadnjih letih postal nemogoč, predvsem pa predrag za Argentino, ki ji primankuje deviz. Za parterja pri izgradnji tovarne v Argentini je Exal izbral slovensko podjetje Talum.

 

Projekt je trajal tri leta in obsega prenos znanja tehnologije litja aluminijevega ozkega traku, izdelavo tehnološke postavitve opreme v tovarni, dobavo livnega stroja s pripadajočo opremo ter svetovanje pri nabavi ostale potrebne opreme za proizvodnjo. V projekt pod vodstvom Exala je bilo neposredno vključenih preko sto Talumovih strokovnjakov iz različnih področij. Veleposlaništvo RS v Argentini je predstavnikom Taluma ves čas projekta nudilo pomoč, tako v obliki urejanja konzularnih zadev za slovenske delavce kot tudi pomagalo z nasveti glede lokalne zakonodaje ter lobiralo za politično podporo. Projekt lahko služi kot dober primer delovanja slovenske gospodarske diplomacije na trgih, kjer je drugače prisotnost slovenskih podjetij omejena.

 

Na otvoritvi tovarne, kjer so poleg veleposlanika RS v Argentini Tomaža Mencina, bili prisotni tudi član uprave Taluma dr. Zlatko Čuš in vodja Talumove tovarne rondelic g. Tomaž Godicelj ter sedem inženirjev in tehnikov iz Slovenije, je bila omemba Slovenije in vloga slovenskega podjetja jasna in konkretna. Na otvoritvi je bila napovedana tudi argentinska predsednica Christina F. De Kirchner, ki pa je zadnji trenutek zaradi zadržanosti odpovedala prihod, tako da je tovarno otvoril guverner Buzzi.

 

Projekt Taluma v Argentini je dober primer sodelovanja Slovenije in Argentine na področju prenosa znanje in tehnologije. V Talumu so se namreč že pred leti odločili, da bodo poleg svoje primarne dejavnosti (proizvodnja alumija) svoje priložnosti iskali tudi s prodajo tehnološkega znanja in storitev. Projekt v Argentini bo za Talum  referenca za naprej, nakazujejo pa se tudi nove možnosti sodelovanja z Exalom. Američani se namreč odločajo o postavitvi še ene podobne tovarne bodisi v Braziliji ali v ZDA, potencialna lokacija pa naj bi bila tudi v Indiji.