Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
19.10.2010  

Praznovanje 75. obletnice ustanovitve Prvega slovenskega prekmurskega društva v Urugvaju

Proslava 75. obletnice ustanovitve Prvega slovenskega prekmurskega društva v Urugvaju se je začela v soboto popoldne, ko so se na odru v dvorani slovenskega društva predstavila različna izseljenska društva v Montevideu, s katerimi slovensko društvo povezujejo dobri in dolgoletni prijateljski odnosi. Narodne plese v tradicionalnih oblačilih svojih držav so odplesale madžarska folklorna skupina »Tunderkert«, armenska »Gayane«, litvanska »Azulynas«, španska (iz Kanarskih otokov) »Malvasia« in nemška »Alpenlander Verein«.

V nedeljo opoldne se je začel drugi del obeležitve 75. let ustanovitve Prvega slovenskega prekmurskega društva v Urugvaju. V kulturnem programu se je predstavil slovenski pevski zbor »Coro Slovenija« pod vodstvom profesorice Susane Cazaux. Aktivnosti zbora, poleg učenja slovenskega jezika, predstavljajo enega izmed temeljni stebrov delovanja društva. V polurnem programu je z glasbo in plesom predstavil repertoar slovenskih narodnih pesmi. Po tem so najmlajši člani društva pod vodstvom Daniele Grgic predstavili slovenske plese. Vsi so se strinjali, da je prihodnost društva odvisna od večje vpletenosti in aktivnosti za mlade. Program sta nadaljevala Carolina in Daniel Hašaj (violina in prečna flavta), ki sta tako obeležila tudi smrt svojega očeta Fernanda Hašaja, glasbenega direktorja in prve violine komorne sestave Camerata Bariloche iz Argentine. V repertoraju sta vrhunsko izvedla nekatere narodne slovenske pesmi. Program so zaključili hrvaški prijatelji slovenskega društva iz »Hrvaškega doma« (hrvaško izseljensko društvo iz Montevidea), ki so se predstavili s tamburicami in izvajali hrvaške tradicionalne pesmi.

Na koncu slovesnosti je sledila podelitev priznanj in plaket. Prvo prekmursko društvo v Urugvaju je prejelo priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter plakete sorodnih društev iz Argentine (Prekmursko društvo Bernal) in Urugvaja (madžarsko društvo iz Urugvaja). Predsednik društva Juan Carlos Jantol je ob koncu programa podelil priznanja potomcem ustanoviteljev društva ter vsem predhodnim predsednikom Prvega slovenskega prekmurskega društva v Urugvaju.