Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
19.10.2010  

Praznovanje 50. obletnice Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka

V Slovenski hiši v Buenos Airesu je 16. 10. 2010 potekala slovesnost ob 50. obletnici Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka, ki je ob visokem jubileju prejel tudi priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za pomemben prispevek pri ohranjanju slovenske kulture in tradicije v Argentini.

Slavnostne akademije ob obletnici Srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka se je udeležilo veliko število udeležencev, sedanjih in nekdanjih dijakov, aktivnih in upokojenih profesorjev ter predsednikov domov in organizacij slovenske skupnosti v Argentini. Po pozdravnih govorih, slavnostnem govoru nekdanje ravnateljice in predsednice Slovenske kulturne akcije dr. Katice Cukjati in zahval, je sledil kulturni program z odrskim prikazom pesmi »Duma« pesnika Otona Župančiča v izvedbi nekdanjih in sedanjih dijakov srednješolskega tečaja in v pripravi prof. Nevenke Godec Zupanc.

Temu je sledil nastop Mešanega pevskega zbora iz San Justa pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar, ki je zapel pesem "Bodi zdrava domovina". V preddverju dvorane je bila postavljena tudi razstava »Tečaj skozi čas«, ki jo je pripravila prof. Mirjam Oblak. Slavnostni dogodek se je s pogostitvijo končal v poznih večernih urah.

 

Slovenski srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka je leta 1960 ustanovil prof. dr. Marko Kremžar, ki je bil v obdobju 1961 in 1979 trikrat ravnatelj omenjene ustanove. V petdesetih letih obstoja je srednješolski tečaj vodilo že 10 ravnateljev, na njem je doslej poučevalo 85 profesorjev in profesoric, zaključilo pa ga 1.127 maturantov. Zadnja leta se število maturantov giblje okoli 30, število vpisanih dijakov pa okoli 150. Letos je v srednješolski tečaj vpisanih 157 dijakov. Ob 50. obletnici je srednješolski tečaj izdal tudi spominsko knjigo oz. zbornik.

 

Fotografije: Marko Vombergar