Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
02.11.2010  

Praznovanje 70. obletnice ustanovitve Slovenskega podpornega društva v Cordobi

V Cordobi je 30. in 31. 10. 2010 potekalo praznovanje 70. obletnice ustanovitve Slovenskega podpornega društva v Cordobi. Slavnostna proslava je potekala 30. 10. 2010 na osrednjem vrtu cordobskega Cabilda, kjer je predstavnik VBA predsednici Slovenskega podpornega društva prof. Gracieli Mravlje izročil priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za neprecenljiv prispevek društva pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture v Argentini.

 

V okviru kulturnega programa je Folklorna skupina Maribor iz Carapachaja v Gran Buenos Airesu publiki predstavila porabske, gorenjske in belokranjske folklorne plese. Znana kordobska pisateljica slovenskega rodu Cristina Loza je na slovesnosti predstavila svoje vtise ob obisku Slovenije, o Slovenstvu in prebrala tudi odlomek iz njene najnovejše knjige na temo izseljenstva in prve svetovne vojne, ki jo trenutno še piše. Po slavnostni proslavi in kulturnem programu je društvo v zahvalo svoji novi domovini položilo cvetje pred spomenik generalu San Martinu na osrednjem kordobskem trgu pred poslopjem Cabilda.

Praznovanje se je nadaljevalo v nedeljo 31. 10. 2010 s slavnostnim kosilom na sedežu društva. Slavnostnega kosila in slavja so se udeležili številni tamkaj živeči Slovenci in njihovi potomci, skupaj okoli 100 posameznikov.

Foto: Marco Cabral