Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
29.06.2016  

Tudi Argentina praznuje s Slovenijo

Buenos Aires, 29. junij 2016 – V Buenos Airesu, ki je na dan državnosti s poulično proslavo "Buenos Aires praznuje Slovenijo" in v nedeljo s koncertom "Sounds of Slovenia" proslavil 25. obletnico slovenske neodvisnosti, se danes zaključuje "Mesec Slovenije v Buenos Airesu", doslej največji slovensko-argentinski kulturni projekt, v katerem se je predstavilo več kot sto slovenskih umetnikov.


Na dan državnosti se je na Majski aveniji, ki povezuje predsedniško palačo in parlament, zbrala več tisočglava množica na tradicionalni prireditvi "Buenos Aires praznuje Slovenijo". Praznovanje se je začelo dopoldne v buenosaireški Katedrali, kjer sta slovenska škofa Andrej Stanovnik in Lojze Urbanč mašo posvetila domovini. Nadaljevalo se je na Majski aveniji, kjer so se predstavile vse vodilne glasbene in plesne skupine slovenske skupnosti, medtem ko so lahko gostje in mimoidoči poskusili tipične slovenske jedi, se seznanili s slovensko turistično ponudbo, spoznali slovenska društva v Argentini in kupili slovenske knjige.


Na osrednjem delu prireditve, ki so se ga udeležili tudi visoki nacionalni in mestni predstavniki, diplomatski zbor in predstavniki pomembnih kulturnih inštitucij, sta slovensko himno odigrala Janez Dovč in Boštjan Gombač. Publiko so pozdravili veleposlanica RS v Buenos Airesu Jadranka Šturm Kocjan, predstavnica buenosaireške vlade za človekove pravice in kulturno raznolikost Mercedes Barbara in predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar, ki so predstavili pot Slovenije skozi zgodovino, izpostavili pomen slovenske kulture ter vlogo slovenskih skupnosti po svetu za njeno ohranjanje in krepitev.


Plesni skupini Maribor in Mladika sta v čast 200. obletnice Argentine predstavili tipične argentinske plese, gosta iz Slovenije - Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj pa zaplesala argentinski tango. V drugem delu, posvečenem 25. obletnici neodvisnosti Slovenije, sta duo "Sounds of Slovenia", Janez Dovč in Boštjan Gombač, predstavila slovensko ljudsko glasbo, združeni slovenski zbori iz Buenos Airesa pa zapeli izbor slovenskih pesmi, na koncu okronanih s "Slovenijo, od kod lepote tvoje".


Praznovanje dneva državnosti se je zaključilo ob polnoči na "Slovenski milongi" v eni najbolj popularnih tango dvoran La Viruta de Solanas, kjer sta bila osrednja gosta slovenska plesalca Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj.


V nedeljo, 26. junija, je duo "Sounds of Slovenia", Janez Dovč in Boštjan Gombač, gostil tudi najpomembnejši buenosaireški kulturni center Usina del Arte, kjer sta številno občinstvo navdušila s samostojnim koncertom. Istočasno se je na trgu Plaza Vaticano ob znamenitem gledališču Teatro Colón zaključila razstava "Čutim Slovenijo. Čutim 25".


Včeraj so se praznovanja nadaljevala v Mendozi, kjer sta Janez Dovč in Boštjan Gombač imela koncert na proslavi ob 25. obletnici slovenske neodvisnosti.

Foto: Marko Vombergar