Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
17.09.2019  

Projekcija filma Alejandra v Buenos Airesu

V ponedeljek zvečer je v veliki dvorani Jorge Luis Borges v Nacionalni knjižnici Argentine (Biblioteca Nacional Mariano Moreno) potekala argentinska premiera slovenskega dokumentarnega filma Alejandra. Film Alejandra odstira zgodbo uspešne in ugledne argentinske pisateljice Alejandre Laurencich, ki je z lastno ustvarjalnostjo oživila svoje slovenske korenine, s tem pa uspela zacelíti s trpljenjem in odrekanjem zaznamovan emigrantski družinski spomin. Film so ustvarili režiser Vid Hanjšek, scenarist Klemen Brvar ter producent Primož Ledinek.

Veleposlanik Alain Brian Bergant je uvodoma pozdravil občinstvo, omenil, da je premiera filma potekala septembra 2018 v Portorožu na Festivalu slovenskega filma, na kratko predstavil vsebino filma in se zahvalil vsem, ki so pripomogli k temu, da je film Alejandra prikazan v Buenos Airesu. Izpostavil je, da veleposlaništvo z Alejandro Laurencich zelo dobro sodeluje ter da bo predstavitev dokumentarnega filma o njej neprecenljiv doprinos k povezovanju in večji prepoznavnosti dveh držav in njunih kultur.

Sledila je projekcija filma po kateri so spregovorili še protagonistka in ustvarjalci filma. Njihov pogovor je povezovala priznana argentinska pisateljica, novinarka in televizijska voditeljica Gigliola Zecchin.

Film Alejandra bodo v petek 20. septembra predvajali še v mestu Paraná, provinca Entre Rios in nato 12. oktobra v sklopu knjižnega sejma v Cipolletti v provinci Río Negro.