Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
16.09.2011  

Predaja poverilnih pisem v Paragvaju

V Asuncionu je v torek 13. 9. 2011 Tomaž Mencin kot izredni in pooblaščeni veleposlanik RS v sedežem v Buenos Airesu, predal poverilna pisma Fernandu Lugu Mendezu, predsedniku Republike Paragvaj. Slovesnosti je prisostvoval tudi paragvajski minister za zunanje zadeve Jorge Lara Castro. Pred tem je veleposlanik Mencin kopije pisem v zunanjem ministrstvu predal namestniku ministra Manuelu Maria Caceresu.

Naslednji dan sta veleposlanika Mencina sprejela tudi predsednik senata v paragvajskem parlamentu Jorge Oviedo Matto in predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Miguel Carrizosa. Pogovori so bili osredotočeni na izmenjavo predlogov za vzpostavitev bolj intenzivnega sodelovanja dveh držav tako na bilateralnem kot tudi na multilateralnem področju.

Paragvajsko stran zlasti zanimajo možnosti, ki jih ponuja slovensko gospodarstvo. Želeli bi si tudi več sodelovanja znanstvenih inštitucij in kulturne izmenjave. Pomemben povezovalni člen med narodoma dveh držav predstavlja v Medvodah rojena antropologinja Branislava Sušnik (1920-1996), ki velja za eno najpomembnejših znanstvenic v Paragvaju. V tej južnoameriški državi je dolga leta raziskovala avtohtone etnične skupine in o tem izdala več kot 150 strokovnih člankov ter knjig ter bila ustanoviteljica in direktorica etnografskega muzeja.

V Asuncionu od leta 2010 deluje tudi konzulat na čelu s častnim konzulom RS, Albertom Bohom Serafinijem, ki je prisostvoval vsem veleposlanikovim sestankom.