Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
30.10.2015  

Otvoritev razstave Claudie Nosé

Buenos Aires, 29. oktober 2015 – Veleposlaništvo je v sredo, 28. oktobra 2015, otvorilo že 16. razstavo v ciklu razstav Dobri vetrovi za kulturo, s katerim predstavljamo v Argentini živeče slovenske umetnike. Tokrat se je predstavila likovna umetnica Claudia Nosé z razstavo Dekonstrukcija spomina. V sklopu te razstave je izpostavljeno tudi umetniško delo "No soy de aquí ni soy de allá", za katerega je Claudia Nosé lani prejela prvo nagrado na natečaju argentinskega Nacionalnega urada za migracije.

Otvoritve se je udeležilo približno sto obiskovalcev, za vse ostale razstava ostaja na ogled do 4. decembra od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure in od 14. do 16.ure.

Veleposlanica Šturm Kocjan in Claudia Nosé ob otvoritvi razstave. Foto: VBA

Delo Mancha. Foto: Claudia Nosé

 

O razstavi:

"Umetnica Klavdija Nosé predstavlja vrsto del, ki šivajo podedovano kulturno dediščino njenih prednikov. To so sanje o svobodi, ki so se rodile z emigracijo družine, ki je zapustila domovino – Slovenijo, da bi gradila prihodnost v naši državi. Od tega trenutka se Klavdijina zgodba zapiše v knjigo življenja.

Razstava temelji na razmisleku o okolju, ki vpliva na oblikovanje posameznika, s svojimi značilnostmi in načini bivanja. Dekonstruirati spomin ni uničiti niti pozabiti, je razumeti prvinski izvor, ki je bil ustaljen, in tako razumeti sedanjost zapletene nekdanje realnosti.

Izbrano delo razstave tvori svetove, v katerih se prepletajo življenske zgodbe. V prvi osi se pojavi Klavdijina pripoved o emigraciji njenih staršev, izhajajočih iz naroda, ki je klical po svobodi in miru. V tem primeru poudarja potrebo človeškega bitja: iskati nova obzorja in zagotovi preživetje posameznika. Z deli "Nisem od tukaj, niti nisem od tam" in "Priseljenci" se oblikuje koncept izločitve, ki latentno vpliva na ustvarjalni proces.

Drugo os predstavljajo dela iz materialov, ki dajejo težo slikam, kot so pesek, ferit in cement.

Tretja in zadnja os je sestavljena iz korpusa del, ki so jasna posledica vezi Klavdije Nosé z abstraktnim ekspresionizmom. Uporablja več sredstev za uresničitev svojih idej. Deluje z barvno paleto, ki je zelo pregnantna, in ji zoperstavlja akrile in teksture z različnimi materiali. Mešana tehnika ji omogoča uporabo digitalnih virov, v posnemanju Pollockovega "drippinga". Ta vrsta akcijskega slikarstva se odziva na notranje pogone, ki prikažejo najbolj intimen in notranji del ustvarjalnega akta, razbijajoče preteklosti za ustvarjanje nekaj novega. Kontrasti med obliko in barvo, tako kot tudi prazni prostori, dajejo dobro opredeljen okvir dela."