Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
04.07.2013  

Otvoritev razstave »Vizualna identiteta Slovenije« na buenosaireški borzi

Buenos Aires, 3. julij 2013 – Veleposlaništvo je hkrati s proslavitvijo dneva državnosti na buenosaireški borzi otvorilo razstavo oblikovalnih del Miljenka Licula z naslovom »Vizualna identiteta Slovenije – oblikovanje za državo«. Razstava, ki od leta 2011 kroži po svetu, je tako tudi Argentini predstavila najbolj prepoznavne vidne podobe, ki so Slovenijo zaznamovale v 22 letih od njene osamosvojitve.

Razstavo sta otvorila veleposlanik Tomaž Mencin in vodja buenosaireške borze za kulturne dejavnosti Hugo de Felice. Veleposlanik Mencin je predstavil idejno zasnovo razstave in komentiral, da je sprehod med panoji pravzaprav sprehod skozi slovensko zgodovino, njene uspehe in njeno identiteto. Ob tem se je navezal na misel perujskega Nobelovca Maria Vargas Llose, da je nacionalna identiteta podvržena večnemu spreminjanju in da nobena ni preživela, ne da bi si nekaj elementov sposodila tudi pri drugih. Ocenil je, da je »v primerjavi z letom 1991 slovenska identiteta danes predvsem zelo bolj evropska, bistveno bolj globalizirana, trenutno rahlo zamajana ob aktualni krizi, a hkrati okrepljena s številnimi uspehi, ki jih je Slovenija dosegla na državni in mednarodni ravni od leta 1991«.

 Foto: VBA

Program sta z glasbeno spremljavo popestrila Martín Fucchinecco in Dean Vivoda, ki sta na kitari in violini zaigrala inštrumentalno izvedbo Na planincah, nato pa zapela popularni pesmi Moj dom je zaprt in Ljubav se ne trži.

 Foto: David Espinoza

Prireditve se je udeležilo 180 predstavnikov argentinskih državnih in buenosaireških mestnih inštitucij, diplomatskega zbora, slovenske skupnosti, partnerjev borze, umetnikov in novinarjev. Sledila je pogostitev, na kateri seveda ni manjkal posladek, ki vsako leto poskrbi za največji uspeh – slovenska potica.

 Foto: David Espinoza

 Foto: VBA

 Foto: VBA

 Foto: VBA