Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
30.09.2013  

Uspešno zaključeni dnevi slovenskega dokumentarnega filma v Buenos Airesu

Buenos Aires, 29. september 2013 – V do zadnjega sedeža napolnjeni kino dvorani Palais de Glace (Kino Palais) se je s projekcijo Aleksandrink režiserja Metoda Pevca zaključil trodnevni ciklus slovenskega dokumentarnega filma, ki ga je veleposlaništvo organiziralo v sodelovanju s Centrom za slovenščino kot drugi/tuji jezik in RTV Slovenija.

 Foto: VBA

Uspeh je bil izredno velik; interes je presegal število sedežev v dvorani. Programski direktor Kino Palais Tomás Dotta je poudaril, da so dokumentarni filmi bistveno več kot prikaz različnih življenjskih zgodb, ampak odraz pomembnih zgodovinskih obdobij in sodobnih tendenc v Sloveniji. Glede Aleksandrink je izpostavil aktualnost tematike za argentinsko publiko in prepletenost aleksandrinskih zgodb z usodami priseljencev v Argentini.

 Foto: VBA

V ciklu dokumentarnih filmov si je publika Kino Palais lahko ogledala tudi "20. stoletje Jurija Gustinčiča" Polone Fijavž (2011), "V letu hip hopa" Borisa Petkovića (2010) in "Spomine med koši – Ivo Daneu" Aleša Žemlje (2005), s katerim smo obeležili tudi uspehe Eurobasketa 2013, ki je letos potekal v Sloveniji.

Dokumentarni ciklus je predstavljal uvod v slovensko kinematografsko pomlad v Južni Ameriki, ki bo vrhunec doživela z otvoritvijo Prve retrospektive slovenskega filma v Južni Ameriki 7. oktobra v Sali Lugones v Buenos Airesu in se nato vse do začetka poletja nadaljevala v Peruju, Čilu in Montevideu.