Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
23.07.2011  

Obisk Ministrice za obrambo RS, dr. Ljubice Jelušič

Med 19. in 21. julijem 2011 se je na uradnem obisku v Argentini mudila dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo Republike Slovenije.

 Foto: MORS

Ministrica se je prvi dan na veleposlaništvu RS v Buenos Airesu srečala s predstavniki slovenske skupnosti, med katerimi so bili predsedniki slovenskih društev, organizacij, medijev, podjetniki ter slovenski rojaki, ki služijo v enotah argentinske vojske. Prav tako se je srečala z novoimenovanim častnim konzulom v Provinci Buenos Aires, Hernanom Zupanom.

 Foto: MORS

Na srečanju je poudarila vlogo tukajšnje skupnosti pred 20. leti, ko je bila Slovenija priznana in Argentina ter sosednje države so Slovenijo priznale med prvimi. Ob tej priložnosti se je zahvalila za ves trud, ki ga skupnost vlaga v grajenje mostov med obema državama in njihovo vlogo pri osamosvajanju, Veleposlanik Tomaž Mencin pa je ob prisotnosti ministrice nekdanjemu častnemu konzulu in podjetniku Hermanu Zupanu izročil priznanje ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja za njegovo prizadevanje in aktivnosti za mednarodno priznanje Republike Slovenije.

 Foto: MORS

Na veleposlaništvu je bila ob obisku ministrice in rojakov na ogled tudi razstava dela otrok s slovenskimi koreninami, v katerih se občuti domoljubje in ponos ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije.

 Foto: MORS

20. 7. 2011 je ministrico z delegacijo z visokimi častmi sprejel minister za obrambo Republike Argentine, dr. Artur Antonio Puricelli. Na delovnem sestanku so podrobneje razpravljali o znanstvenem in raziskovalnem sodelovanju s področja obrambe, o oboroženih silah v mednarodnih operacijah in misijah, o možnostih sodelovanja obrambnih industrij ter o čimprejšnji uskladitvi sporazuma o sodelovanju na obrambnem področju, kar bo sodelovanje med državama še olajšalo.

 Foto:MORS

Kasneje si je ministrica v vojaškem kompleksu Campo de Mayo ogledala tudi argentinski Združeni center za usposabljanje za mirovne operacije (CAECOPAZ), kjer so prav tako govorili o možnostih tesnejšega sodelovanja.

 Foto: MORS

Ob koncu uradnega obiska je ministrica obiskala tudi na Nacionalno obrambno šolo. Akademskemu avditoriju in visokim uslužbencem ministrstva za obrambo je predavala o mednarodnih varnostnih izzivih in priložnostih, kakor se jih vidi s slovenske perspektive.

Obisk ministrice je utrdil odnose in bilateralno sodelovanje z Republiko Argentino na obrambnem in drugih področjih ter poživil in utrdil odnose med slovensko skupnostjo in matično domovino.