Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
24.02.2011  

Politične konzultacije med Slovenijo in Argentino

23. februarja 2011 so v Ljubljani potekale bilateralne politične konzultacije med Republiko Slovenijo in Argentinsko republiko. Vodila sta jih Dragoljuba Benčina, državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije in Alberto Pedro D'Alotto, namestnik ministra za zunanje zadeve, mednarodno trgovino in verstva Argentinske republike. 

 

Na konzultacijah so bili potrjeni dobri in prijateljski odnosi med državama, med katerima ni odprtih političnih vprašanj. Sogovornika sta potrdila obojestranski interes za nadaljnjo poglobitev sodelovanja med državama, predvsem na gospodarskem področju.  

Pomembno je tudi obstoječe sodelovanje med državama na kulturnem ter znanstvenem in tehnološkem področju. V Argentini živi zelo številčna slovenska skupnost, zato je slovenska stran s tovrstnim sodelovanjem, ki se je z ustanovitvijo lektorata slovenskega jezika na Univerzi v Buenos Airesu leta 2003 in na Univerzi v La Plati leta 2008 dodatno poglobilo, posebej zadovoljna.  

Del pogovorov je bil namenjen predstavitvi prioritet slovenske in argentinske zunanje politike, ocenam razmer na aktualnih kriznih žariščih, Zahodnemu Balkanu, sodelovanju na področju človekovih pravic s poudarkom na pravicah otrok ter odnosom EU–Argentina/Mercosur. Argentina je predstavila procese v latinskoameriški in karibski regiji ter svoje delovanju v G-20 in G-77, skupini kateri trenutno tudi predseduje.    

Državna sekretarka Benčina je prav tako predstavila prioritete Slovenije na področju razvojnega sodelovanja in Strateški forum Bled, ki bo letos potekal 9. in 10. septembra.  

Ob tej priložnosti sta namestnika zunanjih ministrov podpisala tudi Memorandum o sodelovanju med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve, mednarodno trgovino in verstva Argentinske republike, ki bo institucionaliziral redna letna posvetovanja v zvezi z razvojem tako dvostranskih, kot tudi multilateralnih in regionalnih odnosov.