Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
29.09.2017  

Mednarodni dan starejših oseb

1. oktobra obeležujemo mednarodni dan starejših oseb, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov pred 27 leti vzpostavila zaradi pogosto spregledane vloge in položaja, ki ga ima ta skupina prebivalstva v družbi. Ministrstvo za zunanje zadeve ob tej priložnosti opozarja na pozitivno vlogo starejših v družbi ter poziva k odpravi diskriminacije nad to skupino oseb.

Osrednji slogan letošnjega mednarodnega dneva starejših je Korak v prihodnost: Izraba znanja, prispevkov in sodelovanja starejših oseb v družbi. Vključenost starejših oseb v družbo ter priznanje socialnemu, kulturnemu, ekonomskemu in političnemu prispevku, ki ga dajejo svojemu okolju, sta namreč pomemben element odprave negativnih stereotipov in predsodkov o starejših osebah. Obenem je to ena od osrednjih usmeritev Strategije dolgožive družbe, ki jo je julija letos sprejela Vlada Republike Slovenije in ki zajema širok spekter medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva, uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije, preprečevanja diskriminacije in nasilja v družbi ter političnega udejstvovanja.

V mednarodnem prostoru celovita naslovitev problematike učinkovitega uveljavljanja človekovih pravic starejših oseb še vedno izostaja. Slovenija zato trdno podpira zahteve po spoštovanju dostojanstva in človekovih pravic starejših, ustrezni umestitvi njihovega varstva v mednarodnopravni okvir in njihovi obravnavi v okviru mednarodnih teles ter s strani neodvisnih mehanizmov, ki delujejo na področju človekovih pravic.