Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
12.11.2017  

Prva znamka iz nove serije Slovenci po svetu posvečena Slovencem v Argentini

10. novembra je izšla prva priložnostna poštna znamka nove serije Slovenci po svetu, ki jo je Pošta Slovenije v sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu posvetila rojakom v Argentini. Ob tej priložnosti je v petek, 10 novembra, potekala svečana predstavitev znamke v rezidenci veleposlanice Jadranke Šturm Kocjan v Buenos Airesu.

Zbrane goste so nagovorili veleposlanica Republike Slovenije Jadranka Šturm Kocjan, generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak in idejni pobudnik znamke, novinar, Mirko Vasle. Gospod Mirko Vasle je v tedenski oddaji "Okence v Slovenijo" poslušalce povabil k sodelovanju na natečaju za zbiranje predlogov motiva. Med prispelimi motivi je bil tudi predlog, ki je ponazarjal kulinarične značilnosti obeh držav: argentinski čaj mate ter slovensko potico. Ta predlog je bil tudi podlaga za pripravo končnega motiva znamke.

Znamko iz serije Slovenci po svetu  spremljata ovitek in žig prvega dne, ki je na dan izida v uporabi na pošti 1101 Ljubljana.  Znamka je izšla v poli s 25 znamkami, njena nominala pa je 0,48 EUR in je naprodaj na vseh slovenskih poštah.