Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
17.06.2010  

Odprtje Konzulata RS v Asuncionu

V paragvajskem glavnem mestu je 15. junija 2010 potekalo uradno odprtje Konzulata RS, ki ga vodi častni konzul slovenskega rodu arhitekt Luis Alberto Boh Serafini. Odprtja se je udeležil Veleposlanik RS v Buenos Airesu g. Avguštin Vivod, ki je kot veleposlanik RS v Buenos Airesu nerezidenčno akreditiran tudi za Republiko Paragvaj. 

 

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik paragvajskega kongresa Miguel Carrizosa Galiano, ministrica za zdravstvo Esperanza Martinez, minister za finance Dionisio Borda, minister za kulturo Ticio Escobar podpredsednik industrijske zbornice Felipe Resek Bonnin, direktor javnih del ministrstva za javna dela in telekomunikacije arh. Gustvo Glavinich, generalni direktor za bilateralne zadeve na zunanjem ministrstvu Roberto H. Benitez Fernandez, direktor za protokol veleposlanik Oscar Benitez Estrago, generalni direktor za konzularne zadeve veleposlanik Felipe Robertti, direktorica etnografskega muzeja »Andres Barbero« dr. Adelina Pisineri in začasni odpravnik poslov Delegacije Evropske unije v Paragvaju Eduardo Lechuga. Poleg ostalih osebnosti iz gospodarskih, političnih in kulturnih krogov so se slovesnosti udeležili tudi Slovenci in potomci Slovencev v Paragvaju.

Veleposlanik RS Avguštin Vivod si je v spremstvu častnega konzula arh. Luisa Alberta Boha Serafinija ogledal cesto, ki nosi ime Slovenke dr. Branislave Sušnik, dolgoletna direktorica paragvajskega Etnografskega muzeja »Andres Barbero«. Dr. Branislava Sušnik je svoje življenjsko delo posvetila preučevanju guaranijske kulture v Paragvaju in v tej državi predstavlja osebo, ki je ovrednotila paragvajsko nacionalno identiteto. Odlok o poimenovanju ceste, ki se nahaja v ožjem središču paragvajskega glavnega mesta in prečka osrednji mestni trg »Plaza de Armas«, je lani podpisal paragvajski predsednik Fernando Lugo.

Poimenovanje ene najpomembnejših cest v paragvajskem glavnem mestu Asuncion po arheologinji, rojeni leta 1920 v Medvodah pri Ljubljani, ki je svojo profesionalno pot začela  z doktoratom iz prazgodovine in zgodovine na Filozofski Fakulteti v Ljubljani, je v izreden ponos tako Paragvaju kot Sloveniji. Odprtje konzulata in pomen dr. Branislave Sušnik v Paragvaju nedvomno vzpostavljata krepke temelje za nadaljnjo gradnjo in razvoj bilateralnih odnosov med državama.