Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
28.08.2013  

Tudi v Argentini obeležili 100. rojstni dan Borisa Pahorja

Buenos Aires, 28. avgusta 2013 – Sklopu dogodkov ob praznovanju 100. rojstnega dne slovenskega pisatelja Borisa Pahorja se je na pobudo Veleposlaništva RS v Buenos Airesu pridružilo tudi več institucij v Argentini. Argentinska veja španske založbe Anagrama je poskrbela za ponatis romana Nekropola v španskem prevodu, ki je v novih 2000 izvodih v prodaji v vseh argentinskih knjigarnah, ki so mu ob tej priložnosti namenile tudi posebno mesto na knjižnih policah.

 Foto: VBA

Borisu Pahorju sta v zadnjih dveh tednih pozornost namenila tudi oba največja argentinska časnika, Clarín in La Nación. Prvi mu je v zadnji številki kulturne revije Ñ namenil štiristranski ekskluzivni intervju z naslovom "Fašizem mi je uničil življenje", drugi pa je posebno literarno kolumno z naslovom "Lep in žalosten roman" posvetil romanu Nekropola. Boris Pahor se je tik pred rojstnim dnem, v soboto, 24. avgusta, v živo javljal tudi v slovenski oddaji Okence v Slovenijo na Radiu Argentina.

Vrhunec dogajanja je predstavljal literarni dogodek "Nekropola: živ spomin" v soorganizaciji slovenskega veleposlaništva in založbe Anagrama, ki je v kulturnem centru fundacije OSDE potekal 27. avgusta in na katerem se je zbralo več kot sto argentinskih založnikov, pisateljev, predstavnikov knjigarn, novinarjev, članov slovenske skupnosti in ostalih zainteresiranih bralcev.

 Foto: Oskar Molek

Na njem se je prvič v Južni Ameriki predvajal tudi večkrat nagrajeni dokumentarni film "Boris Pahor – trmasti spomin" regionalnega RTV centra Koper-Capodistria.

 foto: Rok Fink

Dogodek je otvorila začasna odpravnica poslov na Veleposlaništvu RS v Buenos Airesu Petra Kežman in ob tem izpostavila pomen Borisa Pahorja za slovenski, evropski in širši svetovni prostor, ki se med drugim zrcali tudi v nagradi Državljan Evrope, ki jo je Pahorju letos podelil Evropski parlament. Poudarila je enega vodilnih Pahorjevih sporočil – pomen ljubezni kot družbenega dejanja – in njegova prizadevanja, da s svojimi deli in številnimi javnimi nastopi širi poznavanje zgodovine tudi med mladimi generacijami.

 Foto: Rok Fink

Roman Nekropola in njegovo posebno mesto v svetovni literaturi je nato predstavil predstavnik založbe Anagrama, Fernando Fagnani, v središču pozornosti pa sta bili predstavitvi romana s strani dveh uspešnih argentinskih pisateljev, Alejandre Laurencich, s slovenskimi koreninami, ki jo s Pahorjevo zgodbo povezujejo tudi lastne družinske izkušnje (celotna predstavitev), ter Leopolda Brizuele, lanskega prejemnika nagrade Alfaguara.

 Foto: Rok Fink

O dogodku je poročala tudi argentinska tiskovna agencija TELAM (članek).