Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
05.09.2019  

Projekcija dokumentarnega filma Alejandra

V ponedeljek 16. septembra 2019 ob 18:00 uri vas vljudno vabimo v Nacionalno knjižnico Argentine (Biblioteca Nacional Mariano Moreno) na projekcijo slovenskega dokumentarnega filma Alejandra, ki odstira zgodbo uspešne in ugledne argentinske pisateljice slovenskih korenin Alejandre Laurencich, ki je z lastno ustvarjalnostjo oživila svoje slovenske korenine, s tem pa uspela zacelíti s trpljenjem in odrekanjem zaznamovan emigrantski družinski spomin. Režiserja filma Vid Hajnšek in Klemen Brvar bosta skupaj z Alejandro Laurencich pred predvajanjem tudi spregovorila o procesu nastanka filma.  

Alejandra Laurencich (1963), protagonistka dokumentarnega filma, je eno osrednjih imen sodobne argentinske literature. Doslej je izdala tri zbirke kratkih zgodb, dva romana in knjigo esejev. Njena dela so vključena v relevantne antologije sodobne argentinske in latinskoameriške književnosti ter prevedena v nemščino, portugalščino, angleščino in slovenščino. Zanje je prejela več pomembnih državnih in tujih pisateljskih nagrad in priznanj. Laurencicheva redno gostuje na književnih festivalih doma in v tujini, kot gostujoče pero pa objavlja v uglednih domačih in tujih revijah in časopisih. V Buenos Airesu, kjer živi in deluje, že nekaj let ureja vplivno literarno revijo La Balandra.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije sta s sofinanciranjem omogočila predstavitev filma v Argentini.