Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Novice /
11.09.2019  

Pogovor z direktorico za Evropo ga. Carolino Perez Colman

Buenos Aires, 11. september 2019 – Veleposlanik Alain Brian Bergant je imel danes na ministrstvu za zunanje zadeve, v okviru predstavitvenih obiskov, pogovor z direktorico za Evropo Carolino Perez Colman. Največ pozornosti sta v pogovoru namenila dvostranskim političnim odnosom med državama, ki sta jih ocenila za dobre in se načeloma dogovorila, da se prihodnje leto v Buenos Airesu izvedejo politične konzultacije.
Strinjala sta se, da obstaja še veliko prostora za krepitev sodelovanja na področju gospodarstva, trgovine in kulture ter znanosti.

Dotaknila sta se tudi aktualnih odnosov med EU in Argentino, trgovinskega sporazuma EU-Mercosur, ki bo po mnenju sogovornice okrepil gospodarsko, politično in strateško partnerstvo med regijama ter prispeval k novim priložnostim. Govora je bilo še o predlogu sestave nove Evropske komisije, odnosom v regiji LAK ter v Srednji Evropi in na Zahodnem Balkanu. Na multilateralnem področju so bile med prednostnimi nalogami izpostavljene kandidatura veleposlanika Rafaela Grossija za generalnega direktorja IAEA, približevanje Argentine OECD in načrtovane aktivnosti znotraj Sveta za človekove pravice. Sledilo je še predstavitveno srečanje z vodjo državnega protokola, veleposlanikom Marcelom Suarezom Salvia.