Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Politični odnosi /

POLITIČNI ODNOSI MED ARGENTINO IN SLOVENIJO

Argentina je Slovenijo priznala 16.1.1992, diplomatski odnosi pa so bili vzpostavljeni 13.4.1992. Odnosi med državama so dobri, prijateljski in pozitivni ter se postopoma poglabljajo. Zelo pomembno os bilateralnih odnosov predstavlja slovenska skupnost v Argentini, ki šteje okoli 30.000 Slovencev in njihovih potomcev. 

Politično sodelovanje med državama je dobro. Poleg stalnega sodelovanja na področju podpor kandidaturam v mednarodnih organizacijah, med državama prihaja tudi do rednih bilateralnih stikov, ki so sicer pogostejši s slovenske strani.  

Decembra 2017 se je Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek udeležil ministrske konference Svetovne trgovinske organizacije.  Ob robu zasedanja se je sestal z argentinskim ministrom za turizem Josejem Gustavom Santosom. Skupaj s predstavniki Slovenske turistične organizacije je bila 13. decembra v rezidenci izpeljana predstavitev Slovenije kot turistične destinacije, kjer je udeležence nagovoril tudi minister Počivalšek.

Oktobra 2017 se je Minister za javno upravo Boris Koprivnikar v Buenos Airesu sestal z Andresom Ibarro, Ministrom za modernizacijo Argentine in imel tudi delovno srečanje s Fabianom Perechodnikom, generalnim sekretarjem province Buenos Aires. Minister Koprivnikar se je v času obiska sestal tudi s Slovenci iz San Justa in jih nagovoril ob 61. obletnici njihovega doma.

Oktobra 2016 je na prvi uradni obisk v Argentino prišel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V času obiska se je sestal s predsednikom Argentine Mauriciem Macrijem, s predstavniki Senata ter županom mesta Buenos Aires. Srečal se je tudi s predstavniki slovenske skupnosti in obiskal domove  Bernal, Triglav, Pristavo in Slovensko hišo. 

Leta 2011 je Argentino obiskala ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, leta 2010 minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš. Leta 2008 sta Argentino obiskala ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar in državni sekretar za Slovence po svetu in zamejstvu Zorko Pelikan. Leta 2007 je Argentino obiskal minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel.

V tem obdobju so Slovenijo obiskali argentinski minister za delo dr. Adolfo Rubinstein (2018), podsekretarka Carolina Perez Colman (2015) in trije državni sekretarji na argentinskem zunanjem ministrstvu Alberto Pedro D'Alotto (2011), Victorio J. Taccetti (2009) in Roberto Garcia Moritan (2007) ter minister za znanost, tehnologijo in inovacije dr. Lino Barañao (2008).

Tudi na zadnjih političnih konzultacijah leta 2015 je bil potrjen obojestranski interes za nadaljnjo poglobitev sodelovanja med državama, predvsem na gospodarskem področju. Pomembno je tudi obstoječe sodelovanje med državama na kulturnem, znanstveno-tehnološkem ter obrambnem področju.

V pripravi so trije sporazumi med Republiko Slovenijo in Argentino s področja gospodarskega sodelovanja, obrambnega sodelovanja in počitniškega dela. Poleg tega se v letu 2018 predvideva podpis Memoranduma med Republiko Slovenijo in provinco Buenos Aires o sodelovanju na področju digitalizacije javne uprave.

V pomoč boljšemu poznavanju dveh narodov je tudi lektorat slovenskega jezika na Univerzi v Buenos Airesu, ki ga vodi prof. Tjaša Lorbek in deluje od leta 2003. Poleg tega pa na Univerzi v La Plati pouk slovenskega jezika poteka od leta 2008. V šolskem letu 2018 se je na študij slovenskega jezika na Univerzi v Buenos Airesu vpisalo 131 študentov in na Univerzi v La Plati 22 študentov. V mesecu marcu 2018 bo začel delovati novi lektorat slovenskega jezika na Katoliški univerzi v Cordobi, ki ga bo vodila prof. Maja Kračun.

Namestnika zunanjih ministrov Benčina in D'Alotto sta podpisala tudi Memorandum o sodelovanju med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve, mednarodno trgovino in verstva Argentinske republike, ki bo institucionaliziral redna letna posvetovanja v zvezi z razvojem tako dvostranskih, kot tudi multilateralnih in regionalnih odnosov.