Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Konzularne zadeve /

Konzularne zadeve

Konzularna pisarna veleposlaništva

V prizadevanjih za zajezitev širjenja bolezni COVID-19 obveščamo, da je treba pred prihodom na veleposlaništvo zaprositi za termin, v prostorih veleposlaništva je obvezno nošenje maske in dezinfekcija rok. Obveščamo tudi, da ne bomo sprejemali strank, ki imajo telesno temperaturo in kažejo znake bolezni dihal - kašelj, kihanje, oteženo dihanje.

Omejitev vizumskega poslovanja

Veleposlaništvo je na podlagi omejitve nenujnih potovanj in z namenom preprečitve ponovnih izbruhov in širjenja nalezljive bolezni COVID-19 začasno prekinilo izdajanje vizumov za kratkoročno in dolgoročno bivanje. Vizumi se izdajo le v določenih primerih za namene, ki so jih pristojni organi opredelili kot nujne. Več o omejitvi nenujnih potovanj je na voljo na teh povezavah: https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic, https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic_en.

Skladno z omejitvijo nenujnih potovanj lahko za vizum za dolgoročno bivanje trenutno zaprosijo naslednje kategorije tujih državljanov:
- diplomati in administrativno-tehnično osebje ter njihovi družinski člani, ki v Slovenijo prihajajo na opravljanje mandata,
- udeleženci študijskih izmenjav (npr. Erasmus, Erasmus+, izmenjave na podlagi bilateralnih sporazumov med univerzami),
- ožji družinski člani državljana Republike Slovenije/EU z namenom združevanja družine,
- gospodarstveniki, športniki, kulturniki, raziskovalci in znanstveniki ob izraženem in utemeljenem nacionalnem interesu, ki ga za vsak konkreten primer pripravi pristojno ministrstvo.

Dovoljenja za prebivanje
Skladno z omejitvami konzularnega poslovanja, katerih namen je preprečitev ponovnih izbruhov in širjenje nalezljive bolezni COVID-19, veleposlaništvo sprejema vloge za dovoljenja za začasno prebivanje in opravlja druga procesna dejanja, vezana na pridobitev dovoljenja za prebivanje, izključno po predhodnem naročilu na termin.

Naročanje je možno preko telefonske številke: 4894 0631 ali elektronske pošte sloembassy.buenosaires(at)gov.si. Strank brez predhodno dogovorjenega termina ne bomo sprejemali!

Plačevanje konzularnih taks
Konzularne takse je mogoče plačati preko bančnega nakazila ali v gotovini.

V rubriki "Konzularne zadeve" najdete informacije, obrazce in uporabne povezave o naslednjih konzularnih temah:

Kontakti konzularne pisarne veleposlaništva

Uradne ure in sprejemanje strank

Uradne ure v konzularni pisarni so vsak ponedeljek in sredo med 9.30h in 13.00h ter med 14.00h in 16.00h.

Stranke sprejemamo izključno po predhodnem dogovoru za termin, ki ga stranke lahko zaprosijo na telefonski številki + 54 11 4894 0631/21.

Za cenik konzularnih storitev kliknite tukaj.

Konzularna zaščita

Ste slovenski državljan in potujete v Argentino, Čile, Paragvaj, Peru ali Urugvaj? Zaradi lažjega nudenja morebitne konzularne zaščite vam priporočamo, da pred odhodom izpolnite obrazec s svojimi podatki in nam ga posredujete.

Konzularni dnevi

V letu 2020 zaradi pandemije COVID-19 veleposlaništvo konzularnih dni ne bo organiziralo. 

Veleposlaništvo v mestih držav akreditacije, kjer prebiva slovenska skupnost, občasno organizira tudi konzularne dneve. V kolikor želite kakšno zadevo urediti na konzularnem dnevu, nam vašo željo sporočite na: vba(at)gov.si.

Konzularni dnevi so prvenstveno namenjeni slovenskim državljanom in tujcem slovenskega rodu. Nanje so vabljeni vsi, ki imajo kakršnokoli vprašanje s področja konzularnih zadev, želijo podati vloge za vpis v matične knjige (rojstvo, poroka, smrt), spremembo stalnega/začasnega prebivališča, predati različne vloge (npr. glede državljanstva), opraviti overitev, ipd.

Veleposlaništvo slovensko skupnost sproti obvešča o organizaciji konzularnih dni preko spletne strani in preko svoje Facebook strani.