Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Konzularne zadeve /Sprememba prebivališča /

Prijava prebivališča oz. njegove spremembe

Prijava naslova oz. njegove spremembe ni pomembna zgolj zaradi komunikacije s slovenskimi organi, ampak tudi zaradi izvrševanja volilne pravice. Je garancija, da bo volivec, ki stalno živi v tujini in želi glasovati po pošti, volilno gradivo prejel pravočasno na pravi naslov.

Vsak slovenski državljan, ki se za stalno izseli z območja RS, je dolžan odjaviti stalno prebivališče v RS pri svoji upravni enoti in hkrati prijaviti naslov v tujini (država, kraj, ulica z navedbo hišne številke in poštna številka). Če tega podatka ob odjavi še nima, ga lahko sporoči pozneje, najkasneje pa v treh mesecih po spremembi naslova.

Zakon omogoča tudi prijavo začasnega odhoda z območja RS, ko posameznik odpotuje z območja RS za več kot 3 mesece. Tudi v tem primeru mora odhod prijaviti upravni enoti preden odpotuje oz. v treh mesecih od spremembe naslova. Ko se iz tujine vrne za več kot 60 dni ali z namenom, da bo v Sloveniji stalno prebival, mora svojo vrnitev prijaviti v osmih dneh po prihodu.

Spremembo prebivališča lahko uredite tudi na Veleposlaništvu RS v Buenos Airesu. Potrebna je osebna zglasitev, zato se naročite na termin v konzularni pisarni veleposlaništva.

Uporabne informacije Ministrstva za notranje zadeve

Uporabne informacije E-uprave