Veleposlaništvo RS Buenos Aires /Konzularne zadeve /Izredni dogodki /

Virus COVID - 19

zadnja sprememba: 13. september 2021

Svetujemo razmislek o nujnosti potovanja.

Slovenskim državljanom svetujemo, da v vseh državah spoštujejo pravila lokalnih oblasti. Pred potovanji poleg zahtev držav preverite tudi zahteve letalskih družb ter držav, na katerih boste opravljali morebitne letališke tranzite. Redno spremljajte informacije o stanju v državi in spremembah ukrepov ter  spremembah letaliških povezav.

Podajamo splošne informacije glede trenutnih pogojev vstopa v države akreditacije, ki se redno spreminjajo. Za več informacij se lahko obrnete na veleposlaništva teh držav pristojnih za Slovenijo. Ker se ukrepi redno spreminjajo, svetujemo, da jih pred potovanjem znova preverite sami.

Argentina

Državljani Slovenije, ki niso rezidenti Argentine, v državo trenutno ne morejo vstopiti.

Vstop v državo ni prost, trenutne izjeme so:

  • Prevozniki in posadke katere koli nacionalnosti;
  • Državljani Argentine in rezidenti;
  • Tujci, ki dobijo ustrezno dovoljenje Migracijskega urada Argentine za opravljanje dela ali komercialne dejavnosti, za diplomatske misije, za udeležbo na športnih dogodkih ali za namene združitve družine z državljani ali rezidenti Argentine;
  • Tujci, ki dobijo ustrezno dovoljenje Migracijskega urada Argentine za nujne obiske svojih bližnjih družinskih članov,
  • Tujci v tranzitu, ki ne sme biti daljši od 24 ur.

Vsi, ki vstopijo v državo morajo izpolniti naslednje pogoje:

  • podpisati izjavo (Declaración Jurada Electronica para el Ingreso Territorial Nacional), ki je dostopna na spletni strani www.migraciones.gov.ar
  • opravljen negativen PCR COVID-19 test (osebe starejše od 6 let), ki mora biti narejen do 72 ur pred letom, predložen ob izpolnitvi izjave in ob vstopu na letalo (ali potrdilo o prebolelosti v zadnjih 90 dnevih),
  • zdravstveno zavarovanje, ki mora imeti kritje za zdravljenje, tudi bolnišnično, bolezni COVID-19 po celotni državi.
  • merjenje temperature pred vstopom na krov.

Ob prihodu v državo bo potrebna karantena v obdobju 10 dni, vsak potnik mora opraviti še test ob vstopu v državo in tretjega sedem dni po vstopu. Tisti, katerih test ob prihodu v državo je pozitiven, morajo karanteno opraviti v posebej določenih nastanitvenih objektih.

V veljavi so ukrepi za zajezitev COVID-19 v državi in se redno spreminjajo. Lahko jih spremljate na tej spletni strani.

Čile

Vstop v državo je še vedno mogoč za državljane in rezidente. Nerezidentom je vstop dovoljen v izjemnih primerih. Pred prihodom je potrebno opraviti PCR test (72 ur), izpolniti zdravniško spričevalo, opraviti 7-dnevno karanteno in izpolniti formular, s katerim boste spremljali lastno zdravje. Karantena se opravi v posebnih nastanitvenih objektih.

V veljavi so ukrepi za zajezitev COVID-19 v državi (Paso a Paso), ki se razlikujejo med regijami in se redno spreminjajo. Lahko jih spremljate na tej spletni strani.

Paragvaj

Ob vstopu v Paragvaj je potrebno izpolniti izjavo o zdravstvenem stanju (24 ur pred potovanjem), predložiti potrdilo o ustreznem zdravstvenem zavarovanju, predložiti negativen test na COVID-10 (72 ur) za starejše od 10 let ali ustrezno potrdilo o prebolenem COVID-19 v zadnjih 90 dneh. Izjemoma lahko vstopijo državljani in tujci s stalnim prebivališčem, ki niso opravili testa, vendar morajo opraviti test v prvih 24 urah po prihodu v državo in bodo izolirani, dokler ne bodo dobili rezultata. Ljudje, ki dobijo pozitiven rezultat, morajo izolacijo dokončati 10 dni doma, v zavetišču, v hotelu ali tam, kjer določijo prebivališče. Osebam z negativnim testom ne bo treba nadaljevati z izolacijo.

V veljavi so ukrepi za zajezitev COVID-19 v državi, ki jih lahko spremljate na tej spletni strani.

Peru

Ob prihodu je sicer potrebno podati izjavo o zdravstvenem stanju, na letališču se meri temperaturo. Potniki morajo pred vstopom v Peru izpolniti tudi izjavo, predložiti negativen PCR test (do 72 ur) ali potrdilo o cepljenju. Ni dovoljen vstop oseb, ki so 14 dni pred potovanjem bivale ali tranzitirale čez Južno Afriko. Več informacij tukaj.

V veljavi so ostri ukrepi za zajezitev COVID-19, ki se razlikujejo glede na regije in jih lahko spremljate tukaj.

Urugvaj

Država ima razglašeno izredno zdravstveno stanje. Vstop v državo ni prost, obstajajo pa izjeme, kot so družine, diplomatsko delo, humanitarni razlogi, sodni razlogi, delovni in gospodarski razlogi. Potrebna je posebna avtorizacija, ki se opravi preko spleta, ustrezno zdravstveno zavarovanje ter izpolnitev posebnega zdravstvenega spričevala (izjava). Ob prihodu morajo osebe starejše od 6 let predložiti negativen PCR test (72 ur), nato pa opraviti 14-dnevno karanteno, ki jo je sicer mogoče prekiniti 7. dan. Karantene ni potrebno opraviti, če lahko dokažete, da ste bili cepljeni ali da ste preboleli bolezen.

V veljavi so ukrepi za zajezitev COVID-19 v državi in se redno spreminjajo. Lahko jih spremljate na tej spletni strani.

COVID-19 V SLOVENIJI

AKTUALNE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU (COVID-19) V SLOVENIJI

Vlada RS: aktualne informacije o številu obolelih, veljavnih ukrepih in priporočilih najdete na posebni spletni strani slovenske vlade v slovenščini. Spletna stran obstaja tudi v angleščini, italijanščini in madžarščini.
Nacionalni inštitut za javno zdravje: https://www.nijz.si/
Pristojni organ za presojanje vstopa v Slovenijo je Policija, ki več informacij o prehajanju mej med epidemijo ponuja na tej spletni strani.
Aktualne sezname držav in podrobnosti o omejitvah za prihode iz posameznih območij lahko preverite na tej povezavi.